Ciekawe zajęcia połączone z działaniami praktycznymi to wymarzony scenariusz zajęć. A jak są jeszcze ku temu warunki i czas to nic innego tylko korzystać. Uczniowie klasy III b podczas bloku tematycznego, dotyczącego plonów z naszych pól poznali zboża, rośliny okopowe, włókniste i oleiste. Prześledzili drogę „Od ziarenka do bochenka” oraz wykonali „wypieki” z masy solnej.
W dalszej kolejności postanowiliśmy sprawdzić swoje zdolności kulinarne w kuchni. Zaplanowaliśmy na środę pieczenie rogalików nadziewanych czekoladą i jabłkami. Każdy uczeń otrzymał przepis na wykonanie rogalików, wraz z wykazem potrzebnych składników. Przeanalizowaliśmy co będzie potrzebne i w jakiej kolejności należy wykonać poszczególne etapy wypieku. Po pracy umysłowej przyszedł czas na pracę fizyczną. W czterech zespołach przystąpiliśmy ochoczo do tworzenia rogalików. Kiedy ciasto było zagniecione i po odpoczynku chwilkę "urosło", każdy z uczniów sam wykonał rogaliki. Zostały one umieszczone na wielkiej blasze, a następnie powędrowały do piekarnika. Obserwowaliśmy, jak za sprawą drożdży rogaliki rosły, pulchniały i przybierały brązowy kolor. To było ekscytujące doświadczenie. Po niecierpliwym oczekiwaniu na wypiek wreszcie nadeszła chwila degustacji. Dzieciaki ze smakiem pałaszowały swoje wypieki.
Dziękujemy za pomoc i współpracę Pani Bogusi Pyrzanowskiej.
https://www.spsusz.pl/w-szkole/wydarzenia/5732-mlodzi-cukiernicy-klasa-iii-b-piecze-rogaliki#sigProId410bbed9a8