Na pierwszym spotkaniu omówiliśmy regulamin zajęć kulinarnych. Rozmawialiśmy również o wartościach odżywczych owoców. Postanowiliśmy na kolejnych zajęciach wykonać „OWOCOWE JEŻYKI” według poniższego przepisu.
Składniki:
- 1 duża gruszka
- 1 kiść winogron
- 1 opakowanie wykałaczek
Gruszki myjemy i za pomocą nożyka do jarzyn obieramy do połowy (tylko tę część gdzie jest ogonek). Winogrono myjemy, osuszamy i nabijamy na wykałaczki. Tak wykonane koreczki wbijamy w gruszkę w miejscu, gdzie pozostała skórka.
Z małych winogron (ciemnych) robimy oczy a w miejscu ogonka wykonujemy nosek. Wspólne przygotowywanie posiłków to wspaniała zabawa.
SMACZNEGO
View the embedded image gallery online at:
https://www.spsusz.pl/w-szkole/wydarzenia/5479-zajecia-kulinarne-maly-kucharz#sigProIdef7a859dd9
https://www.spsusz.pl/w-szkole/wydarzenia/5479-zajecia-kulinarne-maly-kucharz#sigProIdef7a859dd9