W roku szkolnym 2019/2020 w naszej szkole rozpoczęło swoją działalność koło kulinarne. Prowadząca zajęcia: Barbara Bedra. Uczestniczą w nim chętni uczniowie z klasy III b. Program koła uwzględnia najważniejsze zagadnienia z zakresu organizacji i higieny żywienia. Głównym jego założeniem jest rozwijanie zainteresowań uczniów sztuką kulinarną przygotowaniem potraw i ich wyeksponowaniem.
W czasie zajęć poruszane są także takie tematy jak: BHP w pracowni, wartości odżywcze warzyw i owoców, jadłospis nastolatka. Zajęcia w wesołej i swobodnej atmosferze odbywają się w każdy czwartek. W czasie zajęć uczniowie poprzez zabawę dowiadują się wielu ciekawych rzeczy o kuchni. Rozpoznają składniki, uczą się je ze sobą łączyć, wspólnie pracują przy tworzeniu efektu ostatecznego. Ważną rolę odgrywają zajęcia praktyczne podczas których uczniowie, zdobywają umiejętności przydatne im w życiu codziennym. Dzięki tym zajęciom uczniowie się integrują, uczą współpracy i współdziałania. Dzieci z radością i wielkim zaangażowaniem pracują w grupach przygotowując posiłki. Są one kolorowe, estetycznie wykonane i ładnie podane. Warsztaty kulinarne są bardzo lubiane przez dzieci także ze względu na wspólną degustację wykonywanych potraw.
NASZA GALERIA:
„ Gofry dla każdego”
Dnia 26.09.2019 r. uczyliśmy się jak sporządzić dobre gofry z dodatkiem ulubionych owoców i dżemów. Były tak smaczne, że końca pieczenia i jedzenia nie było widać.
https://www.spsusz.pl/w-szkole/wydarzenia/4777-warsztaty-kulinarne#sigProId30da3c2209
Odsłona sałatek warzywnych.
Podczas zajęć kulinarnych dnia 17.10.2019 r. przygotowywaliśmy sałatkę warzywną. Dzieci wykorzystały swoje ulubione warzywa i pomysły na smaczną, estetyczną a przede wszystkim zdrową sałatkę.
https://www.spsusz.pl/w-szkole/wydarzenia/4777-warsztaty-kulinarne#sigProIda7ac66ecbf
Słodki smakołyk
Dziewczynki pracowały także w kuchni szkolnej. Tu powstał przepyszny słodki smakołyk - blok czekoladowy, przepełniony zdrowymi produktami takimi jak: różnego rodzaju orzechy, rodzynki i inne bakalie.
https://www.spsusz.pl/w-szkole/wydarzenia/4777-warsztaty-kulinarne#sigProId6ccf7b5a4f
Smakowite zdrowe kanapki przyrządzone przez miłośników gotowania
Kolejny tydzień na zajęciach kulinarnych polegał na przygotowywaniu kanapek, które mają być nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Dzieci postanowiły do swoich kanapek dołożyć ulubione warzywa. Pojawiły się więc pomidory, ogórek i papryka. Oczywiście obowiązkowo serek żółty oraz szyneczka. Ogromna pochwała dla dzieci za samodzielność, oferowanie wzajemnej pomocy, umiejętność pracy zespołowej, a wszystko w miłej atmosferze pracy przez zabawę.
https://www.spsusz.pl/w-szkole/wydarzenia/4777-warsztaty-kulinarne#sigProId06ac83ef53