Aktualności
Rada wolontariatu na grobie nieznanego żołnierza

W dniu 30.10. grupa wolontariuszy wraz z opiekunami ze Szkolnej Rady Wolontariatu odwiedzili grób nieznanego żołnierza oraz groby na suskim cmentarzu. Zapalili znicze pamięci na grobach nauczycieli naszej szkoły oraz uprzątnęli zapomniane już mogiły.
Czytaj więcej: Rada wolontariatu na grobie nieznanego żołnierza
Wizyta na cmentarzu

Dnia 30 października uczniowie klasy VD i VIA Szkoły Podstawowej w Suszu w czasie zajęć z wychowawcą odwiedzili cmentarz. Posprzątali zaniedbane i zapomniane groby małych dzieci. W czasie pracy pytań nie było końca. Krzątający się przy swoich grobach dorośli nie szczędzili naszym dzieciom pochwał. Po pracy zapalili znicze i oddali hołd przed pomnikiem Nieznanego Żołnierza. Dzieci były pod opieką wychowawców, pani Jolanty Palińskiej i Doroty Olszewskiej.
Pamięć o zmarłych

Początek listopada to wyjątkowy czas. Czas refleksji i zadumy, w które wprowadzają nas dwa wyjątkowe dni – Dzień Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny. Uczniowie klas II również, na swój własny sposób i możliwości, włączyły się w przeżywanie tego czasu. Wspólnie ze swoimi paniami odwiedzili cmentarz, aby w chwili ciszy wspomnieć tych, którzy odeszli. Przy grobie Nieznanego Żołnierza zapalili znicze I złożyli kwiaty.
,,Pamiętamy o tych, którzy odeszli"

W dniu 29.10.2019 r. tuż przed świętem Wszystkich Świętych dzieci z klasy I d (wych. Gabriela Górtatowska ) odwiedziły cmentarz w Suszu. Ten okres, to odpowiedni moment na wspomnienie tych, którzy od nas odeszli, czas na rozmowę dotyczącą szacunku dla zmarłych i odpowiednim zachowaniu się w takim miejscu. Celem wycieczki było oddanie hołdu żołnierzom, którzy zginęli w obronie ojczyzny oraz zapalenie zniczy. Dzisiejszy dzień przyniósł dzieciom wiele refleksji i przemyśleń.
Warsztaty kulinarne

W roku szkolnym 2019/2020 w naszej szkole rozpoczęło swoją działalność koło kulinarne. Prowadząca zajęcia: Barbara Bedra. Uczestniczą w nim chętni uczniowie z klasy III b. Program koła uwzględnia najważniejsze zagadnienia z zakresu organizacji i higieny żywienia. Głównym jego założeniem jest rozwijanie zainteresowań uczniów sztuką kulinarną przygotowaniem potraw i ich wyeksponowaniem.
Strona 260 z 637